[J&K] General Knowledge (GK) 10 Question Answer for JK Police, BSF & CISF Written Exam 2020

General Knowledge (GK) 10 Question Answer for JK Police, BSF & CISF Written Exam 2020
General Knowledge (GK) 10 Question Answer for JK Police, BSF & CISF Written Exam 2020
GK Questions
Some Important Questions of General Knowledge
These are very important questions for the Written Examination in J&K Police, BSF & CISF for the post of Constable
Indian History
Q1. Who was the founder of Jainism?
Answer. Rishabhadeva  - Emblem: Bull
Q2. How Many Tirthankaras of Jainism?
Answer. 24
Q3. Who was the 24th Tirtankar of Jainism?
Answer. Vardhamana Mahavira
Q4. Vardhamana was born in
Answer. Kundagram near Vaishali in 599 BC
Q5. The Founder of Buddhism:
Answer.  Siddhartha Gautama (Buddha)
Q6. Bimbisara was the founder of;
Answer. Haryanka Dyansty
Q7. Alexander was the king of;
Answer. Macedonia
Q8. The first Muslim women ruler of Medieval India was.
Answer. Raziya Sultan
Q9. The policy of Doctrine of Lapse introduced by;
Answer. Lard Dalhousie
Q10. Brahmo Samaj was founded in 1828 at Calcutta by;
Answer. Raja Ram Mohan Roy

No comments:

Post a comment