[J&K] Basic General Knowledge (GK) Questions with special reference to Jammu and Kashmir

Basic General Knowledge Questions Answers with special reference to Jammu and Kashmir
These are very important questions for the Written Examination in Indian Army, J&K Police, and BSF & CISF for the post of Constable
Q1. Which is the summer capital of Jammu and Kashmir?
a) Reasi                                                                                            
b) Jammu                                                      
C) Srinagar
d) Sopore
Ans. Srinagar
Q2. The Constitution of Jammu and Kashmir was Implemented in the year of
a) 26 Jan 1957
b) 1970
c) 1955
d) 1960
Ans. 26 Jan 1957
Q3. Name of the Apple Town of Jammu and Kashmir
a) Anantnag
b) Jammu
c) Sopore
d) Baramulla
Ans. Sopore
Q4. Who was the First Chief Minister of Jammu and Kashmir among of the following?
a) Ghulam Mohammad Sadiq
b) Mufti Syed
c) Sheikh Abdullah
d) Maharaja Hari Singh
Ans. Gulam Mohammd Sadiq

Q5. The famous Shalimar Bagh built by
a) Aurangzeb
b) Babur
c) Jahagir
d) Akbar
Ans. Jahagir
Q6. Which is the winter capital of Jammu and Kashmir?
a) Jammu
b) Srinagar
c) Udhampur
d) Baramulla
Ans. Jammu
Q7. What is the official Language of Jammu and Kashmir?
a) Hindi
b) Urdu
c) Punjabi
d) All the Above
Ans. Urdu
Q8. Kashmir is also known as
a) Paradise on Earth
b) Tourist Place
c) A&B Both
d) All the Above
Paradise on Earth
Q9. Which article in Indian Constitution is a temporary provision for Jammu & Kashmir?
a) 370
b) 371
c) Both A & B
d) All
Ans. 370
Q10. When did Kargil War Happened?
a) 1999
b) 1998
c) 1997
d) 2000
Ans. 1999
Q11. The Constitution of Jammu and Kashmir was adopted on
a) 17 Nov 1956
b) 26 Jan 1957
c) 26 Jan 1960
d) All of Above
Ans. 17 Nov 1956

No comments:

Post a comment