[J&K] Basic General Knowledge (GK) Questions with special reference to Jammu and Kashmir

Basic General Knowledge Questions Answers with special reference to Jammu and Kashmir

These are very important questions for the Written Examination in Indian Army, J&K Police, and BSF & CISF for the post of Constable

Q1.Which is the summer capital of Jammu and Kashmir?

a) Reasi                                                                                            

b) Jammu                                                      

C) Srinagar

d) Sopore

Ans. Srinagar

Q2. The Constitution of Jammu and Kashmir was Implemented in the year of

a) 26 Jan 1957

b) 1970

c) 1955

d) 1960

Ans. 26 Jan 1957

Q3.Name of the Apple Town of Jammu and Kashmir

a) Anantnag

b) Jammu

c) Sopore

d) Baramulla

Ans. Sopore

Q4. Who was the First Chief Minister of Jammu and Kashmir among of the following?

a) Ghulam Mohammad Sadiq

b) Mufti Syed

c) Sheikh Abdullah

d) Maharaja Hari Singh

Ans. Gulam Mohammd Sadiq


Q5. The famous Shalimar Bagh built by

a) Aurangzeb

b) Babur

c) Jahagir

d) Akbar

Ans. Jahagir

Q6.Which is the winter capital of Jammu and Kashmir?

a) Jammu

b) Srinagar

c) Udhampur

d) Baramulla

Ans. Jammu

Q7. What is the official Language of Jammu and Kashmir?

a) Hindi

b) Urdu

c) Punjabi

d) All the Above

Ans. Urdu

Q8. Kashmir is also known as

a) Paradise on Earth

b) Tourist Place

c) A&B Both

d) All the Above

Paradise on Earth

Q9.Which article in Indian Constitution is a temporary provision for Jammu & Kashmir?

a) 370

b) 371

c) Both A & B

d) All

Ans. 370

Q10. When did Kargil War Happened?

a) 1999

b) 1998

c) 1997

d) 2000

Ans. 1999

Q11. The Constitution of Jammu and Kashmir was adopted on

a) 17 Nov 1956

b) 26 Jan 1957

c) 26 Jan 1960

d) All of Above

Ans. 17 Nov 1956